Liesklachten bij sporters: complex maar vaak behandelbaar
Liesklachten komen veel voor, met name bij sporters, en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Een van de redenen waarom deze klachten lastig te diagnosticeren en te behandelen zijn, is dat er in de liesstreek een groot aantal spieren en pezen samenkomen in een relatief klein gebied. Dat maakt het soms lastig om de oorzaak van klachten te bepalen.

Daar komt bij dat er in de praktijk veel verschillende termen worden gebruikt voor vergelijkbare klachten. Voorbeelden van dit soort termen zijn “Sporters Hernia”, “Osteitis Pubis”, of “Liesbreuk”. Dit kan verwarrend zijn, zowel voor sporters als voor zorgverleners.

Om meer duidelijkheid te scheppen is in 2015 de Doha Agreement opgesteld – een internationale consensus over het classificeren van langer bestaande liespijn bij sporters. Deze indeling helpt om klachten beter te begrijpen en dezelfde taal te spreken.

De vier hoofdcategorieën van de Doha Agreement
De Doha Agreement classificatie verdeelt langdurige liespijn bij sporters in vier duidelijke entiteiten, gebaseerd op waar de pijn gelokaliseerd is en welke structuren betrokken zijn:

  • Adductoren-gerelateerde liespijn
    Pijn is voelbaar aan de binnenzijde van het bovenbeen, ter hoogte van de pezen van de adductoren (spieren die het been naar binnen trekken).
  • Iliopsoas-gerelateerde liespijn
    Pijn aan de voorzijde van de lies, afkomstig van de heupbuigers (met name de iliopsoas-spier).
  • Inguinaal-gerelateerde liespijn
    Pijn in de lies(kanaal)/onderbuik regio zonder duidelijke liesbreuk (hernia inguinalis).
  • Os pubis-gerelateerde liespijn
    Pijn gelokaliseerd rond de schaambeenverbinding (symphysis pubis).

Andere oorzaken van liespijn
Naast deze vier entiteiten zijn er ook andere oorzaken van liespijn, zoals heup-gerelateerde pijn (bijv. femoroacetabulair impingement syndroom), zenuw entrapment (inklemming) of urologische/gynaecologische aandoeningen. Deze vallen buiten vier gedefinieerde entiteiten van de Doha-classificatie, maar worden wel altijd meegenomen in een uitgebreide analyse van de klacht.